Gjær, gjær, gjær

Det sier seg selv at det ikke er like enkelt å bake gjærbakst uten gjær kjøpt på butikken, men det er mulig!

Her er noen tips om hvordan vi kan bake uten gjær.

Surdeigsstarteren min «Molly», ferskgjær, natron og tørrgjær.

Tips 1

Mitt fremste tips når man er uten gjær, er å lage en surdeigsstarter. Det tar noen dager å sette i gang en surdeig, men når vi først har laget den har vi gjær for alltid -om den pleies godt. Så litt arbeid å ha den altså….men den kan faktisk tørkes og fryses når man blir lei den, skal reise bort, eller av andre grunner ønsker å «parkere» den for en stund. Jeg har alltid surdeigstarter i fryseren, og det har jeg vært ekstra glad for nå som butikkene er tom for gjær.

Klikk HER for oppskrift på hvordan du lager en surdeigstarter, og tro meg, det er ikke komplisert!

Surdeigsbrød

Surdeigsbrød uten elting

Boller bakt på surdeig

Tips 2

Mitt neste tips kan brukes dersom vi har litt gjær, fersk eller tørr. Da lager vi en grunndeig (for eksempel etter denne oppskriften på franske landbrød), og lar deigen heve til dobbel størrelse. Når deigen er ferdig hevet tar man litt av deigen og legger til side, den skal nå tas vare på for å lage nye gjærdeiger. Legg deigklumpen i en skål, sett deretter skåla med deigen i en plastpose og knytt for. Skal det bakes dagen etter kan deigen settes kjølig frem til man skal bake. Skal man ikke bake før om noen dager has deigen i kjøleskap og tas ut i romtemperatur dagen før baking.

Når man baker neste gang has deigklumpen sammen med den nye deigen, og blandes sammen med den, og når deigen er ferdig hevet tar man igjen av litt deig og gjemmer til neste baking.

Dette er i utgangspunktet samme prinsipp som når man skal ta vare på en surdeig, og har man denne deigklumpen over lengre tid uten å bytte den ut under baking, så må man stelle den som en surdeig. Hvordan man pleier en surdeig kan du lese om HER.

Tips 3

Det er mulig å bake brød med natron som hevemiddel. Husk bare å ikke ha forventninger om et like luftig bakverk som ved bruk av gjær.

For å nyttiggjøre seg av natron som hevemiddel må man bruke kulturmelk, yoghurt, eller annen syrnet væske i deigen. Til et brød kan man beregne cirka 3 ts natron. Brøddeigen bør ikke overarbeides og deigen skal ikke heve før steiking.

HER er oppskrift på brød bakt med natron.

Tips 4

Dette tipset er for deg som bare MÅ bake her og nå! Og da foreslår jeg scones! Det er deilig bakverk som er kjapt å lage, smaker fortreffelig, og blir luftige og fine ved hjelp av bakepulver.

Frokostscones

Krydderscones

Ostescones

Pizzadeig uten gjær

Tips 5

Jeg skal teste ut et femte tips, basert på en enkel gammeldags surdeig. Jeg har gjort den klar og skal la den stå over natta. Kommer tilbake med oppdatering om den…..

Har du tips om gjæring av deig, eller bake uten gjær, så legg gjerne igjen en kommentar 🙂

Lykke til med baksten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s