
Sild er havets sølv og blei mye brukt før i tiden, både kokt, stekt, lettsaltet og speken, men i dag er den nok langt mer sjelden å se på middagsbordet. Slik er det også hjemme hos oss. Bare en sjelden gang blir det tilberedt spekesild, og enda sjeldnere kokt eller steikt sild. Mammas tørrstekte sild med kålrabistappe var en av mine fiskefavoritter da jeg vokste opp, og jeg skulle gjerne servert det oftere til mine barn, men desverre er tilgangen på fersk sild ikke hva den engang var. De senere årene har jeg stort sett bare laget sursild, kryddersild og tomatsild, for speket sild er det alltid mulig å finne i frysedisken på butikken, dersom jeg ikke får tak i sild som jeg kan speke selv.
Nå har jeg fått et par kilo med sildefileter og de har jeg lagt i saltlake slik at de skal være klar for tilbereding av sursild, tomatsild og kryddersild i god tid før jul. Og med en såpass stor mengde sild vil det nok bli en spekesildmiddag eller to også, noe jeg virkelig ser frem til.
Speking av sild: Legg et tykt lag med grovsalt i bunnen av en balje, og legg sild side om side oppå saltet. Dryss salt oppå og legg et nytt lag sild. Avslutt alltid med å legge et tykt lag grovsalt på toppen.
Silda er ferdig speket etter cirka 2 uker dersom det er filet. Hel sild bør ligge rundt 3 uker. Ta en sjekkprøve ved å se om silda er fast i fisken og at beina kjennes myke. Salter du hele sild vil du også kunne se at den er ferdig speket ved at ryggbeinet lett løsner fra fisken.



hvordan vanne ut ferdig speket sild?
LikerLiker
Hei Ole Jørgen. Som regel vannes silda ut ved å legge den i kaldt vann over natta, men noen ganger kan det være nok med noen timer. Her må man nesten bare smake seg frem til hva man selv synes er greit.
LikerLiker