Hageliv

Jeg har alltid vært glad i det som vokser og gror, og likt å dyrke selv, alt fra stauder, sommerplanter, krydderurter og bærbusker. Og det er nok alt som er spiselig jeg har en forkjærlighet for å dyrke.

Jeg har hatt hage i mange år, og de første årene var det i hovedsak stauder og bærbusker som ble plantet, i tillegg til potet. Noen år hadde jeg også en stor parsell hvor jeg dyrket blomster, for det meste eterneller til selvplukk. Utrolig moro, og så ble jeg kjent med mye folk som var glad i blomster. Men det var tidkrevende, og da det etter noen år avtok med interesse for tørkede blomsterdekorasjoner sluttet også jeg med selvplukk.

For tre år siden fikk jeg nytt isolert drivhus, og etter det har interessen min for dyrking kommet tilbake. Jeg hadde endelig litt plass igjen, til å så, spire, og drive opp planter som jeg ikke har hatt mulighet for å få frem i kjøkkenvinduet.

Drivhuset er bare noen kvadratmeter stort, men i og med at det er isolert kan jeg bruke det hele året om jeg ønsker, vel og merke ved hjelp av ekstrabelysning og eventuell varme gjennom vintermånedene.

Jeg bor i sone 7, og på kalde vinterdager kan temperaturen ligge helt ned mot minus 25-30 kuldegrader. Sommerne på 69 grader nord er ikke alltid de varmeste, og varmekjære planter, slik som for eksempel tomater, trives oftest ikke på friland. Til de har jeg et plastdrivhus, og der trives de godt uten å bli utsatt for nord- og vestavind.

Forholdene er ikke alltid optimal, men det gjelder å legge ting mest mulig til rette fir plantene, rett og slett hjelpe de litt på vei. Og så må man være forberedt på at det noen ganger må plantes om, eller flyttes på noe. Iblant må man faktisk også gi opp. Det har jeg faktisk måtte gjøre mange ganger. Slike dyrkningsprosjekt hvor jeg har drømt om å få til varmekjære planter og trær jeg hadde i hagen da jeg bodde på Østlandet, og som ville vært så fint å hatt her. Det har gjennom årene blitt plantet mange stauder og trær her, beregnet for sone 2. De har klart seg supert gjennom sommeren, men vintrene har tatt knekken på de.

Men stort sett kan vi dyrke det meste som ellers i landet, også her i sone 7, iallefall om vi starter såddene innomhus for planter som trenger lengre vokseperiode, og ellers tilrettelegger vokseplassene.

På bloggen vil jeg skrive litt om hva jeg dyrker, og hvordan. I hovedsak blir jeg nok å skrive mest om de spiselige vekstene, men et og annet innlegg om andre planter vil det nok også bli.

Det er hyggelig om dere vil følge meg på bloggen, og jeg tar gjerne imot spørsmål, eller hagetips og triks dersom det er noe dere vil dele 😊😊