Lammesteik med salvie og rosmarin

Fantastisk godt med steik som har fått godgjøre seg i ovn på lav varme gjennom noen timer, innpakket i herlige urter…….bare det å kjenne duften av steika imens den står i ovn gjør at det legger seg en god «søndagsfølelse» i huset, også om man lager steik en helt vanlig ukedag 🙂

Ingredienser:

Et lår av lam, ca 2-3 kg (kan også bruke lår av sau)

1 liten bunt salvie

1 liten bunt rosmarin

1 hvitløk

2 ts Salt

1 ts Pepper

Potet, beregn 2-3 poteter per person

Olivenolje  (unødvendig å bruke en dyr olje når man skal steike i den)

Fremgangsmåte: Lag små lommer i lammelåret hvor du stikker inn hvitløksbåtene. Er båtene store kan de deles i to på langs. Ha godt med olivenolje over hele steika og dryss over med salt og pepper. Finhakk urtene og legg de over lammelåret.                                             Ha rikelig med olivenolje i en vid form med høye kanter og legg lammelåret i. Sett for steiking i ovn på 150 grader c. Steika skal stå i ovn rundt tre timer, den siste tiden sammen med potetene. Bruk steiketermometer om du har, pass bare på at nåla ikke står imot bein. Steika skal være rundt 70-72 grader dersom du liker den rosa inni. Vil du ha den bedre stekt forlenger du bare steiketiden. Et godt gjennomstekt lammelår får du på rundt 79-80 grader.

Vask potetene og skjær i båter, eller del på midten dersom de er små. Når steika har stått i ovn et par timer, eller har passert 65 grader om du bruker steiketermometer, kan du legge potetbåtene i formen sammen med lammelåret.  Ha olivenolje og litt salt over potetene. Stikk i potetene for å kjenne når de er ferdig.

Når lammelåret er ferdig tar du det ut og lar det hvile på benken imens du lager sjysaus. Potetene kan fortsatt stå i ovn slik at de holder seg varme.

Sjysaus: Ta 5 dl av sjyen som ligger i steikeforma og sil den over i en kjele. Tilsett rundt en 1/4 ts pepper,  1/2 ts salt og 1 ts sukker. Kok opp sausen, dra den av plata og tilsett 2 ss maizenamel som du har rørt ut i litt kaldt vann. Rør godt og tilsett 3 skiver fløtemysost eller gudbrandsdalsost. La sausen småputre i 5-10 minutter og smake den til før du serverer, kan hende trenger den litt mer av salt eller søtt.

Server lammesteika og de bakte potetene med grønnsaker eller enkel salat. Jeg bruker ofte bare hakke tomater og tilsette purreløk eller gressløk.

Restetips: Pålegg. Blir det rester igjen av steika kan den brukes til pålegg, det smaker kjempegodt på brødskiva 🙂

Steiketips: Langtidssteiking. Jeg buker langtidssteike det meste av steiker etter som jeg synes kjøttet blir mer smakfullt og saftig. Ofte setter jeg steiken i ovn allerede kvelden før, da på 50-75 grader med steketermometer i slik at jeg kan følge med temperaturen på kjøttet. Avhengig av hvor stor steika er vil den være ferdig rundt middagstid dagen etter. Juster opp graderne på ovn dersom steika skal bli raskere ferdig.

Lykke til!

Ta skalle av hvitløksbåtene og finhakk rosmarin og salvie.
Ta skalle av hvitløksbåtene og finhakk rosmarin og salvie.
Lammelåret er klar for å settes i ovn på langtidssteiking.
Lammelåret er klar for å settes i ovn på langtidssteiking.
Mørt og godt lammelår som har fått langtidssteike i ovn er utrolig smakfullt og saftig.
Mørt og godt lammelår som har fått lang steiketid er utrolig smakfullt og saftig.
Det er en smaksak hvordan man liker kjøttet stekt, og det regulerer man greit med steiketiden.
Det er en smakssak hvordan man liker kjøttet stekt, og det regulerer man greit med steiketiden. Husk å la steiken få hvile på benken før den skjæres opp.
Langtidsstekt lammelår med urter, ovnsbakte poteter og sjysaus.
Langtidsstekt lammelår med urter, ovnsbakte poteter og sjysaus.
Velbkomme :-)
Velbekomme 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s