God gammeldags fårerull

De siste årene har jeg stort sett laget rull etter den litt enkle varianten uten å bruke saltlake, men jeg hadde bestemt meg for å lage rull etter gamle tradisjoner denne høsten og i dag fant jeg frem oldemors oppskrift.

Jeg laget to ruller, en med løk og en uten. Og her får du oppskriften om du har lyst til å lage god rull på gammeldags vis 🙂

Oppskriften er på en rull.

Ingredienser:

1 slagside (fås kjøpt i ferskvaredisk eller hos slakteren)

1-2 ts pepper (alt etter størrelsen, om det er slagside fra lam eller sau)

4 ts salt

4 ts sukker

2 ts saltpeter (fås kjøpt på apotek. Kan sløyfes, brukes for å få rullen til å se mest mulig rød og fersk)

1 liten løk (kan sløyfes)

Fremgangsmåte: Denne rullen lages utelukkende av slagsiden, men dersom du ønsker er det ikke noe i veien for at du kan kjøpe ekstra kjøtt og fylle den med, slik jeg viste i en tidligere oppskrift på fårerull. Den oppskriften finner du her.

Legg rullen med yttersiden av kjøttet ned på skjærfjølen, og skjær bort spissen på slagsiden slik at du sitter igjen med et noenlunde firkantet stykke. Ha over krydder, gelatinpulver og saltpeter. Reinskjær og strimle kjøttet du skar av slagsiden og legg et lag over kjøttstykket du har krydret. Ha over finhakket løk dersom du skal ha det i rullen din.

Nå er du klar til å sy sammen rullen. Bruk en stor og god nål og tre den med kraftig bomullstråd. Start med å rulle sammen kjøttstykket og fest tråden i den ene siden, sy opp langs enden ved å ta tråden igjennom tjukklaget på slagsiden. Fortsett med å sy langsiden og deretter ned på den andre enden. Om noe kommer ut av rullen er det bare å stappe det inn igjen 🙂

Når rullen er sydd sammen bør du surre noen omganger med tråd rundt slik at den beholder formen og ikke sprekker når du kommer til det punktet at den skal kokes.

Men, først skal rullen i saltlake.

Saltlaken lager du slik: Kok opp 2 liter vann med 400 gram finsalt, 50 gram sukker og 2 ts saltpeter. Ta laken av plata når den er kokt opp, og rør til laken er klar. Du kan eventuelt koke opp bare 0,5 dl vann og røre ut ingrediensene i, og når laken begynner å klarne helles det i 1,5 liter kaldt vann. Da går det kortere tid til laken er kald og rullen kan has i. Denne saltlaken er nok til to ruller.

La rullen ligge i saltlake i 6-7 dager. Deretter tar du den opp og enten fryser den inntil den skal brukes, eller kok den med en gang.

Koking av rull: Kok opp vann med litt salt i, en løk delt i to og en gulrot. Ha rullen i når vannet koker og slå ned varmen slik at rullen bare blir liggende å trekke i kokevannet i 2 timer. Når rullen er ferdigkokt tar du den opp og legger den i press i en rullpresse. Har du ikke rullpresse er det bare å bruke fantasien, finn noe annet tungt, for eksempel murstein, bøker, etc.

Lykke til!

Ingrediensene er satt fram og jeg er klar for å lage god gammeldags fårerull.
Ingrediensene er satt fram og jeg er klar for å lage god gammeldags fårerull.
Rull uten finhakket løk.
Rull uten finhakket løk.
Legg på saltpeter, pepper, salt, sukker, gelatinpulver og eventuelt løk slik jeg har gjort her.
Legg på saltpeter, pepper, salt, sukker, gelatinpulver og eventuelt løk slik jeg har gjort her.
Sy sammen rullen med kraftig bomullstråd.
Sy sammen rullen med kraftig bomullstråd.
En rull med finhakket løk, og en rull med.
En rull med finhakket løk, og en rull med.
Surr bomullstråd rundt rullen slik at den beholder formen og ikke sprekker under koking.
Surr bomullstråd rundt rullen slik at den beholder formen og ikke sprekker under koking.
Jeg jukser litt med å koke opp bare litt av vannet og rører ut salt, sukker og saltpeter i dette, deretter tilsetter jeg resten av vannet kaldt og rører godt til laken er klar. Dette gjør jeg fordi at jeg slipper å vente så lenge før laken er kald og jeg kan legge rullen ned.
Saltlake. Jeg jukser litt med å koke opp bare litt av vannet og rører ut salt, sukker og saltpeter i dette, deretter tilsetter jeg resten av vannet kaldt og rører godt til laken er klar. Dette gjør jeg fordi at jeg slipper å vente så lenge før laken er kald og jeg kan legge rullen ned.
Og vips så var rullene lagt i saltlake og her skal de ligge 6-7 dager før jeg koker de.
Og vips så var rullene lagt i saltlake og her skal de ligge 6-7 dager før jeg koker de.
Kok opp lettsaltet vann og la rullene trekke i 1-1 1/2 time. Ikke la vannet boble.
Nå har rullene ligget i saltlake og er klar for å kokes i lettsaltet vann i 1-1 1/2 time. Ikke la vannet boble, da blir rullene «tørr».
Når rullene er kokt er de klar for å presses.
Når rullene er kokt er de klar for å presses.
Legg rullene i rullpresse til de er helt avkjølt. Har du ikke rullpresse kan du for eksempel legge de på et fat med en steikeplate over og noen tunge bøker eller murstein oppå der :-)
Legg rullene i rullpresse til de er helt avkjølt. Har du ikke rullpresse kan du for eksempel legge de på et fat med en steikeplate over og noen tunge bøker eller murstein oppå der 🙂
Det er alltid spennende å ta rullene ut av pressa, fjerne tråden og skjære i de....henger de sammen, hvordan er marmoreringen, og ikke minst - hvordan smaker de? Disse var jeg veldig fornøyd med! Fårerullen til venstre er med løk, og til høyre uten.
Det er alltid spennende å ta rullene ut av pressa, fjerne tråden og skjære i de….henger de sammen, hvordan er marmoreringen, og ikke minst – hvordan smaker de? Disse var jeg veldig fornøyd med! Fårerullen til venstre er med løk, og til høyre uten.
Deilige nylagede ruller. En halv rull kan vi tillate oss og spise nå, men jeg må vel legge resten i fryseren til jul. Om ikke må jeg lage ny forsyning....
Deilige nylagede ruller. En halv rull kan vi tillate oss og spise nå, men jeg må vel legge resten i fryseren til jul. Om ikke må jeg lage ny forsyning….
Nylaget fårerull på skiva med rødbeter til. Det smakte mildt sagt godt!
Nylaget fårerull på skiva med rødbeter til. Det smakte mildt sagt godt!

Takk for at du følger meg på bloggen! 🙂

Nord-Norsk-Julemat

Dersom du ønsker å bestille Nordnorsk Julemat send en e-post til kontakt@alfhilds.com

Boka koster kr.250,- +porto. Ved kjøp av 3 eller flere bøker er det portofritt.

Se video av fremgangsmåte for å lage rull

5 kommentarer Legg til din

 1. Tilbaketråkk: Fårerull | Alfhilds
 2. Northplow sier:

  Bra att det ikke bare er jeg som lager lammerull etter gammel oppskrift. I min oppskrift er det litt ingefær (1 ts).
  Klokkren oppskrift med lang historie. Takk.

  Liker

  1. Så koselig å høre at det er flere som tar vare på gamle tradisjoner 🙂 Jeg har en oppskrift til på fårerull, som også ligger her på bloggen, og i den oppskriften skal det også være ingefær i tillegg til salt, pepper og nellik. Og det vil nok bare høyne smaken dersom noen vil bruke ingefær også i denne oppskriften. 1 ts er som du nevner nok. Tusen takk 🙂

   Liker

 3. Ansgar Braut sier:

  Hei,
  Det så virkelig godt ut. Godt at jeg ikke er alene om å holde disse verdifulle tradisjonene i hevd:-) Dette er ikke ulikt måten jeg har lært det på. Men, jeg moser løken og gnir den inn i svangen. Dessuten bruker jeg allehånde i stedet for ingefær(men det er jo en smakssak). Har prøvd meg i år med et par eksperiment; en av pølsene med timian fra egen urtehage, og en annen med rosmarin. Håper det skal bli en suksess.
  Jeg pleier å fylle dem med oppskåret lammelår, men i år ble det bog.
  Ellers så velger jeg å la pølsene ligge 3 uker i saltlake, og vanner de ut ca 8-9 timer. Da mener jeg at jeg får en god spekesmak.
  PS! Godt tips med bomullstråden rundt. Har hatt litt problemer med at de sprekker, selv om jeg tar doble sting.

  Liker

  1. Ja fårerull er deilig pålegg, og heimlaga kan ikke måle seg med noe annet 🙂
   Det er spennende å prøve nye varianter og nå er jeg spent på hvordan rullen med timian ble. Smakte det godt?
   Mange har samme fremgangsmåte i forhold til tillaging, men når det gjelder salting/laking er det mye forskjellig. Det er veldig artig når dere deler hvordan dere gjør det 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s