Løvetannsaft

20170613_102302

I nord står veikantene og engene full av løvetann for tiden. Vanligvis blomstrer den mye tidligere, men det var sein vår i år.

Mange ser på løvetann som et ugress de helst vil bli kvitt, men for oss som har oppdaget hvor spennende denne planten er, er den gull verdt. Personlig skulle jeg gjerne hatt et stort bed i hagen min, bugnende av løvetann. Men slik er det ikke, og da jeg skulle lage løvetannsaft måtte jeg spørre andre om å få plukke på engen deres. For når man skal benytte løvetann i mat må man ikke plukke de som vokser langs trafikkert vei.

Ingredienser:

100 g løvetann

1-2 sitroner (avhegig av hvor syrlig saft man ønsker)

ca. 500 g sukker

1 liter vann

Fremgangsmåte:

Plukk vel hundre løvetannhoder. Stilkene skal ikke være med, og blomstene skal være utsprunget.

Plukk av blomsterfestet, slik at det bare blir de gule kronbladene igjen. Om det kommer litt grønt med gjør det ingenting. Vi tar bort det grønne for at saften ikke skal bli besk på smak.

Skyll kronbladene godt. Vask og skjær sitron i skiver. Ha alt i en kjele med vann og kok opp. La småkoke 10-15 minutter. Sett til avkjøling, og deretter sett i kjøleskap til dagen etter.

Sil vekk løvetann og sitron, (bruk et kjøkkenklede, saftpose, eller kaffefilter til å sile gjennom, slik at alt av smårusk blir borte).

Hell saften over i en kjele og kok opp sammen med sukker. Tilsett mer, eller mindre sukker, alt etter hvor søt saft man liker. Når man smaker til sukkermengden må man huske at dette er råsaft som skal blandes med vann når den er ferdig.

Når saft og sukker har kokt opp er den ferdig. Den kan da tappes rett på glassflasker, eller avkjøles og has på plastflasker.

Safta blandes med vann før bruk. Server gjerne med isbiter og en skive sitron.

20170613_101948

Det er ikke bare saft man kan lage av løvetann, men også te og vin. I tillegg kan man bruke unge blader i salat (liker man ruccolasalat vil man sannsynligvis også like løvetannblader). Roten kan også brukes i salat. Og under krigen ble roten også ristet og kvernet, og deretter brukt som kaffeerstatning.

Løvetann er rik på A, C og K vitamin og inneholder også kalsium, jern og kalium. Plantens egenskaper er god for blant annet nyrer, lever og fordøyelsen.

 

Én kommentar Legg til din

  1. Ålaug Rosseland sier:

    Flott med oppskift basert på vekt løvetann! Også liter er greit. Enkelte oppskrifter har antal blomster. Det er heil håplaust. Kven orkar å telle450 blomster?

    Liker

Legg igjen en kommentar