Mor Alfhilds gnikkalefse

Det er en stund siden jeg har bakt gnikkalefse etter som det i det siste har blitt bakt Valdreslefse og Mor Alfhilds lefse (en snarlefse) isteden. Det er litt mer arbeid med gnikkalefser, i og med at de skal steikes to ganger og bløytes før smøring. Gnikkalefser ble kanskje av denne grunn regnet som noe av det ypperste blant lefser, i tillegg til det delikate utseendet, hvit, glatt og fin.

Hver advent når mor bakte gnikkalefser brukte hun å lage en til hver av oss barnebarna og det var stor stas når vi fikk lefse med navnet vårt på. Mor brukte skrive navnet vårt i gnikken før hun steikte den.

Oppskriften på Mor Alfhilds gnikkalefser som jeg deler med dere er en familieoppskrift som har vært brukt gjennom flere generasjoner.

Jeg har foreløbig ingen bilder av lefsene, men det er samme fremgangsmåte for disse lefsene som det er for Mor Alfhilds lefser så dersom du ønsker å se bilder fra baking av lefser er det bare å ta en titt på den. Gnikk av lefsene gjør man først når lefsene skal steikes andre gang.

Ingredienser:

1 liter kulturmelk

1 asjett siktet rug

Hvetemel til passende deig

1 ss hjortetakksalt (hornsalt)

Gnikk:

1 liter skummet melk

ca. 200 gr potetmel

Hvetemel til passende røre

3 ss hjortetakksalt (hornsalt)

Smurning:

1 kg sukker

500 gr smør eller myk margarin

Smak til med kanel

Fløtemysost dersom man ønsker det (Ha noen skiver i til den myke karamellaktige smaken kommer frem)

Fremgangsmåte: Ha kulturmelken i en rørebolle og tilsett en asjett med siktet rug og deretter hvetemel til deigen er passe. Den skal ikke være klissete, og skal henge godt sammen.

Lag emner i passe størrelser og legg disse til å hvile imens steiketakken varmes opp.

Kjevle ut en rund leiv, denne lefsen skal være så tynn som mulig etter som den blir tykkere når gnikken kommer til. Lefsen skal steike bare kort tid, akkurat nok til at den har fått satt seg og henger sammen. Lefsen skal ikke få brune prikker på steikesiden. Legg lefsen til avkjøling på et brett, imens du steiker neste. Før den neste er ferdig legges den avkjølte lefsen oppå et bakeklede under brettet. Når man legger lefsene under brettet skal de ligge rette mot rette, og vrange mot vrange. Gjenta dette til alle lefsene er steikt.

Når lefsene er steikt lages gnikken. Ha skummet melk i en rørebolle og tilsett potetmel og deretter hvetemel til røren får passende konsistens. Røren skal være like tykk som en pannekakerøre. (Når gnikken er hatt på lefsa skal man kunne skrive i den uten at bokstavene flyter bort med en gang).

Slå varmen på steiketakken, ikke for sterk varme. Gnikken skal bare tørke og lefsen skal helst ikke steike for lenge før det skjer. Et tips dersom du synes det er vanskelig å få gnikken tørr, er  å snu lefsen når gnikken ikke ser våt ut lengre og legge den med gnikken ned oppå en rist på lefsetakken. (Ikke noe de gjorde før i tiden, men for oss som er uøvde kan det være et greit grep for å komme i mål med et vellykket resultat).

Ha gnikk på oversiden (rettsiden) av lefsen og smør utover med en slikkepott til hele overflaten får et jevnt lag, ikke for tykt. Du kan også bruke hendene for å gni røren på oversiden av lefsa, derav navnet gnikkelefse. Lefsen er ferdig når du ser gnikken er «tørr». Lefsegnikken må være helt tørr før lefsene legges i stabel.

Lefsene kan nå oppbevares i tett boks, kaketine, eller lignende. Da bløytes og smøres de en og en når man ønsker.  Dette var den vanlige måte å oppbevare lefser på før, men nå har vi frysere og da er det greit å smøre alle lefsene ferdig på en gang.

Smøring av gnikkalefse: Lag smurningen ved å røre sammen sukker og smør til det blir en myk og smørbar blanding, tilsett kanel etter smak, og helst noen skiver fløtemysost.

Lefsene må bløytes før smurning. Gjør dette ved å ha vrangen på lefsen under rennende lunkent vann, eller bruk hendene eller en bred pensel og smør vannet utover. Smør lefsen før den neste bløytes.

Når lefsen smøres has smurningen utover hele vrangsiden i et passe tykt lag, deretter brettes to ender mot hverandre, og en siste brett med de to innbrettede endene mot hverandre.

Gnikkalefsen kan fryses.

Lykke til med lefsebaksten, og husk at øvelse gjør mester.

Lefsebakst er tradisjon, og slett ikke så vanskelig som mange tror.
Lefsebakst er tradisjon, og slett ikke så vanskelig som mange tror.

Én kommentar Legg til din

  1. Tilbaketråkk: Lefsebakst | Alfhilds

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s