Adventskalender

Det nærmer seg adventstid og personlig må jeg medgi at dette er den tiden på året hvor jeg koser meg aller mest innendørs. Jeg pusler med småtteri, strikker, syr, ser film, lager og spiser mye god mat, og alt er så avslappet og rolig på en annen måte enn det er ellers i året. Det er rett og slett hyggelig 🙂

Jeg pynter litt til advent, ikke så mye, men akkurat passe…. lys i adventstaken, adventslys i vinduet, lys utenfor, og så henger jeg opp julegardinene når adventa begynner. Og selvfølgelig blir adventskalenderen hengt opp. Den lagde jeg for flere år siden og jeg er ganske sikker på at den også vil bli hengt opp når ungene er flytta ut. Kan hende vil jeg lage pakker og henge på kalenderen også da, som de kan pakke opp når de kommer hjemom på besøk….

Adventskalenderen er enkel å sy og man trenger ikke videre fingerferdigheter for å få det til.

Du trenger bomullsstoff i forskjellige farger og mønstre, vattfilt og bomullstoff til bakstykke (ca.60 bredde/75 lengde), sytråd, tekstillim med glitter, og en trelist, gardinstang eller lignende på rundt 63-65 cm. Kalenderen blir ca. 60×70 cm.

Klipp til 24 firkanter i hovedfargen, 15×15 cm. Sy sikksakk rundt alle firkantene.

Lag deg to hjertemaler, et litt mindre enn det andre. Klipp ut hjerter av stoff i ulik farge og mønster, 24 store hjerter og 24 små hjerter.

Legg det største hjertet midt på firkanten og sy tett sikksakk rundt hele hjertet. Fest trådene. Legg det mindre hjerte midt på det store hjertet og sy det fast på samme måte. Fest trådene.

Når du har sydd hjertene fast til alle firkantene skal firkantene sys fast i hverandre. Begynn med å sy fast fire etter hverandre. Sy deretter fire nye sammen, til du har seks vannrette rader. Pass på at du får variasjon i mønstrene på de som kommer ved siden av hverandre.

Sy deretter radene sammen slik at forstykket blir som et «lappeteppe» med tilsammen 24 ruter.

Klipp til et bakstykke i hovedfargen slik at det har samme størrelse som forstykket, pluss 10 cm i lengden (det lønner seg å stryke «lappeteppet» før du klipper til bakstykket). Den ekstra lengden skal brukes til å sy løpegang for opphengingslist. Sy sikksakk langs alle kantene.

Klipp vattfilt slik at det har samme størrelse som forstykket, og sy filten fast med sikksakk på vrangen av teppet.

Legg bakstykke og forstykke rette mot rette, husk at den lengste delen av bakstykket skal være oppe. Nål fast og sy fast med rett søm langs sidene og i bunnen. Vrang slik at rettsiden kommer ut. Stryk arbeidet.

Brett deretter den øverste delen av bakstykket slik at det blir liggende over mot kanten på de øverste rutene i forstykket og legg 1 cm av stoffet innunder kanten. Stikk deretter kanten fast med tette rette sting. Blir løpegangen for bred for listen (evt. gardinstang, kosteskaft, eller lignende) du skal ha inn kan du gjøre en ny stikning lengre opp slik at åpningen blir mindre.

Sy fast 24 ringer (til å henge gavene i), en i underkant av hvert hjerte.

Når arbeidet er ferdig bruker du tekstillim med glitter til å skrive tall fra 1 – 24 i hjertene. Gjerne også marker årstall øverst oppe ved løpegangen slik at du kan minnes når du laget den. Adventskalenderen blir nok en hyggelig tradisjon å ta frem år, etter år, og sannsynligvis vil den gå i arv 🙂

Er det noe du synes jeg har forklart dårlig skal du bare ta kontakt så hjelper jeg til 🙂

Lykke til!

Sett sammen rutene slik at de som er lik ikke havner ved siden av hverandre.
Sett sammen rutene slik at de som er lik ikke havner ved siden av hverandre.
Sy på ringer i nerkant av hjertene.
Sy på ringer i nerkant av hjertene.
Når kalenderen er ferdig sydd bruker du tekstillim med glitter for å lage tall. Her har jeg brukt gullfarget tekstillim.
Når kalenderen er ferdig sydd bruker du tekstillim med glitter for å lage tall. Her har jeg brukt gullfarget tekstillim.
Har man flere unger er det bare å gi ungene hvert sitt papir så vet de hvem sine pakker det er :-)
Har man flere unger er det bare å gi ungene hvert sitt papir så vet de hvem sine pakker det er 🙂
Slik ser kalenderen ut i sin helhet. Klar for å få adventspakker knyttet på ringene :-)
Slik ser kalenderen ut i sin helhet. Klar for å få adventspakker knyttet på ringene 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s