Sylterull

Sylterull hører jula til! Men hvorfor ikke lage den ellers i året også dersom man liker sylterull på skiva…. Det tar noen dager før rullen er helt ferdig, men selve jobben med å lage den går kjapt.

Sylterull lages av sideflesket på grisen, det samme stykket vi lager ribbe av. Jeg bruker kjøpe ribbe når det er gode tilbud på den, og da blir prisen på den ferdige sylterullen rimelig i forhold til å kjøpe ferdig på butikken. I tillegg blir den også mye bedre – særlig fordi man har laget den selv 🙂 Og enda et pluss er den deilige duften som brer seg i huset når man koker rullen, ahhh….det lukter jul!

Jeg fant bare familieribbe da jeg skulle kjøpe inn for å lage sylterull, men det spiller ikke noen rolle. Da blir det en stor, og en liten rull. Det er vanskelig å finne ribbe som ikke er ferdig rutet, men sylterullen smaker som den skal selv om svoren er rutet. Minuset er at den ikke blir like vakker å se til :-/ Så derfor, finner du ribbe som ikke er rutet bør du foretrekke den når skal lage sylterullen selv 🙂

Ingredienser til sylterull (1 rull)

2-3 ts salt

1 ts hvit pepper

1 ts allehånde

1 ts malt nellik

Fremgangsmåte: Skjær bort bein dersom ribba ikke er beinfri, og deretter skjæres stykket opp langs med fettranden. La det være igjen et par centimeter på den ene siden slik at stykket henger ihop. Fordel krydderet jevnt over stykket. Rull sammen og surr godt med husholdningstråd, eller legg rullen i rullnett (fås kjøpt i ferskvaredisken).

Kok opp vann med litt salt, pepper og nellik, samt en gulrot og en løk, og legg rullen i kjelen. Når rullen er kommet i kokevannet skal det ikke fosskoke, bare småputre, til rullen er ferdig etter cirka 1 1/2 time, alt etter størrelsen på rullen.

Når rullen er kokt legges den i press noen timer, inntil den er helt avkjølt. Har du ikke rullpresse kan du bruke murstein, bøker eller noe annet tungt.

Etter at rullen er presset skal den ligge i saltlake i 5 dager før den er ferdig og klar for å spises.

Saltlake lager du slik: Kok opp 2 liter vann, tilsett 2,5 dl salt, 3 ss sukker og 2 ts saltpeter. Rør i blandingen til saltet har løst seg opp og laken er blitt klar. Når den er kjølnet er det klart for å legge sylterullen i laken.

Del slagsiden i to til det er et par centimeter igjen på den ene siden, slik at delene henger sammen. Dryss krydder over siden.
Del slagsiden i to til det er et par centimeter igjen på den ene siden, slik at delene henger sammen. Dryss krydder over siden.
Legg delene over hverandre igjen.
Legg delene over hverandre igjen.
Kok opp lettsaltet vann med en gulrot og en løk skjært i to, og la rullen trekke i vannet for 1- 1 1/2 time.
Kok opp lettsaltet vann med en gulrot og en løk skjært i to, og la rullen trekke i vannet for 1- 1 1/2 time.
Når rullen er kokt legges den i press. Har du ikke rullpresse kan du bruke for eksempel et fat å legge rullen på, og deretter legger du et steikebrett oppå med murstein, tunge bøker eller lignende oppå der igjen :-)
Når rullen er kokt legges den i press. Har du ikke rullpresse kan du bruke for eksempel et fat å legge rullen på, og deretter legger du et steikebrett oppå med murstein, tunge bøker eller lignende oppå der igjen 🙂
La sylterullen ligge i press til den er blitt kald.
La sylterullen ligge i press til den er blitt kald.
Når rullen er ferdig presset legges den i saltlake. Her skal den ligge i 5-6 dager. Etter det er den klar for servering :-)
Når rullen er ferdig presset legges den i saltlake. Her skal den ligge i 5-6 dager. Etter det er den klar for servering 🙂
Deilig hjemmelaget sylterull.
Deilig hjemmelaget sylterull.
Siden jeg laget sylterullen med ferdig rutet svor i år ble den største rullen ikke så vakker.... og derfor fjernet jeg det ytterste laget som var rutet. Men, smaken var det heldigvis ikke noe å si på, den var akkurat passe krydret og hadde fått perfekt tid i saltlake :-)
Siden jeg laget sylterullen med ferdig rutet svor i år ble den største rullen ikke så vakker…. og derfor fjernet jeg det ytterste laget som var rutet. Men, smaken var det heldigvis ikke noe å si på, den var akkurat passe krydret og hadde fått perfekt tid i saltlake 🙂

3 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s