Master chef

For noen uker siden så jeg Chef Martin Bosley (programmet Master Chef Australia) lage en dessert som så helt himmelsk ut. Jeg spratt ut av sofaen og hentet oppskriftsboken slik at jeg fikk notert underveis. Tror jeg har fått med alt, og har prøvd sjekke ved å søke opp oppskriften på MasterChefs nettside, men den dukker ikke opp der heller… Imidlertid har jeg funnet oppskriften til Feioja – Manuka honey kaken på Juliana in Cakes blogg.

Manuka honning blir brukt i kaken, og smaken av honningen er nydelig. Til vanlig er nok Manuka honning mest kjent på grunn av at den blir brukt medisinsk, den er full av propolis og har en sterkt helende egenskap. Den er også ganske kostbar av denne grunn. Et lite glass kjøpt på helsekostforretning koster vel 300 nkr. Dersom man synes dette blir for dyrt er det fullt mulig å bruke annen smakssterk honning. Les mer om Manuka honning her.

Jeg laget min egen variant av desserten Blossom and Honey, og selv om den ikke inneholdt alle de små smaksvariantene Chef Martin Bosley presenterte var den himmelsk god 😀 Det er mye som skal lages hver for seg, men det er absolutt verdt arbeidet. En nydelig vinterdessert.

KROKAN

2 ss vann

200 gr sukker

200 gr valnøtter

Fremgangsmåte: Kok opp vann og sukker, ikke rør i det. Tilsett valnøttene. La alt koke til det har fått en lys gylden farge. Ha alt på steikebrett med bakepapir. Legg et bakepapir på toppen og rull kjevlet over til alt er flatt. La bli kaldt.

SMULDREKAKE

60 gr tørket surdeigsbrød

60 gr kvernet krokan

30 gr maismel

20 gr melis

45 gr usaltet smør

1 egg

Fremgangsmåte: Rør alt sammen og legg det flatt utover stekebrett med bakepapir. Steikes i 20-30 minutter på 160 grader C forvarmet ovn.

YOGHURT PANNA COTTA

3 plater gelatin

4 dl matfløte

1 dl honning

3 dl matyoghurt

3 ts vaniljesukker el. bruk en vaniljestang.

Fremgangsmåte: La gelatinplatene ligge i kaldt vann imens du koker opp fløte og honning (og evt. vaniljestang) i en kjele.

Klem vannet ut av gelatinen og rør inn i fløten til platene smelter. Rør inn matyoghurten og vaniljesukkeret. Ha blandingen i små porsjonsformer. Avkjøl i minst 3 timer. Hvelves ut av formene. Dersom du ønsker ha gelè på toppen av Panna Cottaen lager du geleen først og har den i bunnen av formene.

MANUKA HONNING – FEIOJA  KAKE

6 Feioja

175 gr smør

150 gr sukker

100 gr Manuka honning + to ts til hver form

20 ml Rom

Frøene fra en halv vaniljestang

3 egg – et av gangen

175 gr hvetemel

1 ts bakepulver

1 ss malte mandler

en klype salt

Fremgangsmåte: Rør smør og sukker hvitt på sakte hastighet i maskinene, tilsett de øvrige ingrediensene uten å øke farten.

Kle 12 små former med bakepapir (evt. muffinsformer i bunnen). Ta to ts med Manukahonning og legg i bunnen av formene. Rens og del Feiojafrukt i to, og legg en i hver form med skjærsiden ned. Fordel røren i formene og stryk av formen slik at røren går jevnt langs kanten.

Steik i formvarmet ovn ved 160 grader C i ca.45 minutter.

Ved servering hvelves kaken rundt slik at frukten ligger på toppen. Slå den flytende honningen som ligger i bunnen av formen over kaken.

Serveres sammen med smulekaken, Pannacotta av yoghurt og honning, og en kule vaniljeis.

Min variant av desserten Blossom and Honey. Jeg fikk ikke tak i Feijoa frukt og brukte Kiwi isteden, noe som var helt ok. Helt greit var det også uten vaniljeis, men neste gang skal jeg ha det også :-)
Min variant av desserten Blossom and Honey. Jeg fikk ikke tak i Feijoa frukt og brukte Kiwi isteden, noe som var helt ok. Helt greit var det også uten vaniljeis, men neste gang skal jeg ha det også 🙂
Foto: MasterChef AustraliaDesserten til Chef Martin Bosley ser nok adskillig mer profesjonell ut enn min.
Foto: MasterChef Australia
Desserten til Chef Martin Bosley ser nok adskillig mer profesjonell ut enn min.

Én kommentar Legg til din

  1. Tilbaketråkk: PANNA COTTA | Alfhilds

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s