WIENERBRØD TIL HELGEN

Det er alltid godt med litt selvbakt til kaffen når helgen kommer og har du litt tid til overs kan kanskje wienerbrød bli helgekosen 🙂  Har du ikke tid til å lage deigen selv kan du kjøpe butterdeig, sjekk bare at det er god kvalitet ellers blir kakene tørr og hard.

Har du anledning kan du selv lage deg opp et lager på butterdeig etter som den med fordel kan fryses. Det tar under en halvtime å tine den før bruk.

WIENERBRØD

50 g gjær

2 1/2 dl kald melk

1/2 ts salt

3 ss sukker

1 egg

ca. 500 gr hvetemel

250 – 300 g smør til kjevling

Fremgangsmåte:

Rør gjæren ut i kald melk og tilsett salt, sukker, sammenpisket egg og vel halvparten av melet. Arbeid deigen glatt og elt inn resten av melet litt av gangen. Deigen skal være smidig og ganske løs, så ta ikke mer mel enn nødvendig. Kjevle så ut deigen som beskrevet. Deigen skal først heve, ca. 20 minutter etter at de er formet.

Kjevle deigen ut på meldrysset underlag. Skjær romtemperert smør i tynne skiver, legg de på den ene halvdelen av leiven. Brett leiven uten smør over halvdelen med smør. Ha smørskiver på halvdelen av den brettede leiven og legg halvdelen uten smør over denne. Pass på at leiven blir liggende kant i kant uten at det kommer smør utenfor kantene. Kjevle ut deigen med rolige bevegelser til den er like stor som den var før du hadde smør på, eller evt. til du ser smøret gjennom deigen. Gjenta alt en gang til. Ønsker du en wienerdeig med mange lag kan du gjenta en gang til etter det. Jo flere ganger du kjevler inn smør, dess finere utseende vil wienerbrødene få, i tillegg til at de blir sprøere.

Når du kjevlet leiven ut siste gang, til en tykkelse på ca. 0,5 mm skjærer du ut firkanter. Brett hjørnene inn mot midten, og sett kakene på steikebrett til heving. Noen sverger til kaldheving av wienerbrød, men jeg bruker la de heve i romtemperatur, ca. 20 – 30 minutter.

Ha vaniljekrem i midten på kakene før steiking. Jeg bruker oftest kjøpe ferdig laget vaniljekrem da det går raskest og smaker akkurat like godt som den man lager selv.

Steik wienerbrødene på forvarmet ovn ved ca.225 grader C midt i ovn til de blir gyldne, ca. 10 minutter.

Ingredienser til Wienerbrødbakst.
Ingredienser til Wienerbrødbakst.
Kjevle ut deigen til en ca 3-4 mm tykk leiv.
Kjevle ut deigen til en ca 3-4 mm tykk leiv.
Ha tykke smørskiver på halve leiven.
Ha tykke smørskiver på halve leiven.
Brett leiven sammen, kant i kant.
Brett leiven sammen, kant i kant.
Ha tykke smørskiver på halve den sammenbretta leiven.
Ha tykke smørskiver på halve den sammenbretta leiven.
Brett over slik at leiven ligger kant i kant. Kjevle ut leiven til den er like stor som da du begynte, og gjenta en gang til dersom du vil ha en wienerdeig med mange "flak".
Brett over slik at leiven ligger kant i kant. Kjevle ut leiven til den er like stor som da du begynte, og gjenta en gang til dersom du vil ha en wienerdeig med mange «flak».
La wienerbrødene heve før steiking.
La wienerbrødene heve før steiking.
Avkjøl wienerbrødene på rist.
Avkjøl wienerbrødene på rist.  Ha på melisglasur før servering. Wienerbrød kan fyses.
Vel bekomme!
Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s