Donuts

Herlige hjemmelagde donuts smaker bare så fantastisk godt at det er vanskelig å spise bare en….men så skal man da også unne seg noe godt i blant.

Denne porsjonen blir til ca. 24 store donuts, og det er bare å doble oppskriften dersom du vil lage flere. Donuts kan fryses og tines kjapt i en varm kjele, da blir de nesten som nylaget.

20171125_161620-01

Ingredienser:

1 kg hvetemel

120 g smør

50 g gjær

100 g sukker

2 egg

2 ss kardemomme

1 ts salt

3 dl H-melk

2 dl vann

Flott matfett til fritering

Fremgangsmåte:

Ha 2/3 av hvetemelet i rørebollen sammen med smør og la det kjøre litt i maskinen før gjær, sukker, salt og kardemomme tilsettes. Ha deretter i de øvrige ingrediensene og resten av hvetemelet. Kjør deigen i maskinen 10-15 minutter, til den er blitt smidig og slipper bollen.

Dekk til deigen og la den heve ca. en time, til dobbel størrelse.

Legg deigen på bakebordet, og trykk den ned med hendene til den har en tykkelse på ca. 2 cm. Trykk deretter ut donuts med jern, eller bruk et glass eller lignende for å få den omkretsen du ønsker. (Jeg bruker skrulokket til et Norgesglass og tippen til sprøyteposen for å lage hull).

Legg donutsene på melstrødd underlag og dekk de til. Nå skal de heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Varm opp matfettet, det skal ligge på ca. 85 grader gjennom koketiden. Har man ikke termometer kan man bruke en tresleiv for å sjekke om det er klart, det skal koke rundt sleiva. Kanskje må temperaturen justeres litt ned for at det ikke skal være for varmt. For mye varme kan gjøre donutsen kokt på utsiden og rå inni.

Ha oppi donutsene, to-tre av gangen. La de koke til de er blitt lys brun på den ene siden, før de snus. Når de er kokt bør de legges på tørkepapir slik at fettet får renne av.

Man kan pynte donutsene med melisglasur (melis og vann rørt sammen, og eventuelt tilsatt matfarge), sjokolade annet man måtte ønske.

Donutsene kan også vendes i sukker mens de ennå er varm.

Sjokoladeglasur:

2 dl kremfløte

200 g kokesjokolade

Bryt sjokoladen i mindre biter og ha i en skål. Varm opp fløten til kokepunktet og slå fløten over sjokoladen. La stå noen minutter og rør deretter sammen til det blir en smidig masse.

20171125_161626-01

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s