Keftedes

Keftedes (κεφτέδεςer) er små greske kjøttkaker. Første gang jeg spiste Keftedes var på Kreta, og jeg syntes de var kjempegod 🙂 Så gode at jeg også lager de hjemme. De har en smak av middelhavsland, uansett når og hvor man spiser dem, også når de blir inntatt i svarte vinteren her i nord 🙂

Jeg bruker oppskriften til Tonia Buxton, fra «My Greek kitchen».

Ingredienser:

1/2 kg svinekjøttdeig

1/2 kg kjøttdeig av får

1 kg finrevet potet

1/4 brødsmuler

2 hakkede løk

1 bunt hakket frisk mynte

1 bunt hakket persille

2 ts kanel

3 -4 ts salt

2 ts pepper

2-3 egg

Fremgangsmåte: Bland kjøttdeigen godt sammen. Riv rå potet og press saften ut, tilsett kjøttdeigen sammen med brødsmuler (kan kjøres i kjøkkenmikseren for å få bitene minst mulig). Hakk løken og tilsett i deigen. Persille og mynte hakkes og has i, sammen med salt, pepper, og kanel. Ha mindre av mynte og kanel, eller eventuelt sløyf disse ingrediensene dersom noen av de som skal spise ikke liker smakene. Ha i eggene og rør deigen godt sammen. Før deigen settes for å hvile har man olivenolje på toppen slik at deigen er dekt av oljen. La hvile kaldt en times tid før de steikes i olje og serveres.

Bland sammen kjøttdeig med revet potet og brødsmuler.
Bland sammen kjøttdeig med revet potet og brødsmuler.
Eggene has i og røres inn i deigen.
Eggene has i og røres inn i deigen.
Før deigen settes kjølig en times tid har man på et "lokk" av olivenolje.
Før deigen settes kjølig en times tid har man på et «lokk» av olivenolje.
Form kjøttdeigen til avlange runde kjøttkaker og steik dem i en gryte med frityrolje, det tar cirka 10 minutter. La fettet renne godt av på papir etter steiking.
Form kjøttdeigen til avlange runde kjøttkaker og steik dem i en gryte med olje til de er gyldne og gjennomstekt, det tar cirka 10 minutter. La renne godt av på papir etter steiking.
Som tilbehør til keftedes er det deilig med tzadziki. Her er de servert med potet selv om det er mye potet i Keftedesene.
Som tilbehør til keftedes er det deilig med tzatziki. Her er de servert med potet selv om det allerede er mye potet i Keftedesen.

OPPSKRIFT PÅ TZATZIKI

3 dl yoghurt naturell, helst matyoghurt

2 hvitløksbåter

1 slangeagurk

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Skjær agurken i små biter, evt. med ostehøvel. Tradisjonelt skal skallet på agurken fjernes først, men jeg foretrekker beholde det på for jeg liker det grønne innslaget i Tzatziki. Press hvitløken med flatsiden på en kniv og deretter finhakk den. Alle ingredienser røres sammen. La den stå og trekke minst en time for at alle de gode smakene skal komme frem.

Tzatziki kan oppbevares noen dager i kjøleskap i tett beholder.

KEFTEDES OG TZATZIKI er god lunsj eller turmat, og kan gjerne spises kaldt.

Vel bekomme 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s