Innhøsting av tomater før vinteren kommer

Det har allerede vært noen netter med kuldegrader og tomatplantene jeg hadde i plastdrivhuset har bukket under. Men før de ble tatt av frosten fikk jeg høstet inn tomatavlingen som ikke hadde rukket å bli moden. Det bugnet på de fire tomatplantene jeg hadde stående i en pallekarm i drivhuset, jeg høstet nærmere 6-7 kilo grønne tomater.

Grønne tomater kan modnes inne på kjøkkenbenken, eller tomatene kan henges opp til modning.

Tomater som henger til modning.

Jeg bruker å sylte de grønne tomatene, og dette synes vi er herlig tilbehør til ost og kjeks, og til middager hvor det ellers passer med tyttebær, sylta rødbeter og lignende.

Sylta grønne tomater.

Her er oppskrift på sylta tomater

I det andre drivhuset er det fortsatt varmegrader og her har jeg ennå stående et par tomatplanter, hvor tomatene modnes på planten.

Nå er sesongen for tomater på hell og snart blir plantene båret ut av drivhuset og lagt på komposten. Men jeg har sikret meg frø fra tomatplantene som gjennom sommeren har gitt mye avling, og tidlig neste vår skal de puttes i jorda.

Jeg har i flere år hatt litt ulike tomatsorter, dyrket i drivhus, men det er de små sortene som hos meg har vist seg mest egnet til dyrking i kalddrivhus, etter som de modnes raskest. Til neste år blir det derfor de store tomatsortene som skal stå i varmdrivhuset, og de små sortene i kalddrivhuset.

Ta frø av tomatene

Når jeg tar frø av tomatene velger jeg tomater som er godt modne, deler de i to og graver ut frøene, og legger de til tørk på tørkepapir. Oppbevar tørkepapiret med frøene mørkt og tørt til de skal brukes. Når frøene skal såes kan de graves av papiret, de løsner som oftest helt greit, men frøene kan også plantes med papiret.

Jeg synes det er ekstra moro å dyrke planter fra frø jeg selv har tatt, og sår alltid noen av disse frøene i tillegg til kjøpefrø.

Det er så gøy når det bugner av tomater på plantene😊Men ikke alt som modnes før vinteren kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s