Overvintring av sommerplanter

Nå er vinteren snart her og det er på tide å ta inn plantene som skal overvintres.

Det er alltid like trist når sommeren går over i høst og plantene som har bugnet av roser og gledet oss gjennom sommeren må overlates til vinteren. Men har man et mørkt og kjølig, men frostfritt rom kan noen planter overvintres. Det gjelder blant annet pelargonium, fuchsia (tåre), skaugumbegonia, margeritter og georginer.

Klipp vekk blomster og det meste av blader før plantene settes bort.

Jeg bruker også å ta plantene ut av pottene og plassere de tett sammen i en stor plastkasse (f.eks.bedroller). Når jeg gjør dette får jeg også plass til adskillig flere planter enn om de skulle stå i potte.

Jeg bruker å la det være litt blad igjen på plantene, men klipper bort alle store, samt klipper vekk lange greiner og alle blomster og knopper.

Mine planter settes i en kjølig kjellerbod og der står de uten lys gjennom den mørkeste og kaldeste tiden. Jeg gir plantene litt vann et par tre ganger iløpet av vinteren, men bare dersom jeg kjenner at de er tørre og trenger det. Dersom plantene står med lys bør de kanskje få vann litt oftere, sjekk med jevne mellomrom, er de skikkelig tørr bør de vannes.

Fuchsia (tåre) settes også i kasse etter at blader og blomster er klippet bort.

I februar begynner de fleste plantene å våkne til liv igjen, og da er det på tide å ta de frem, gi lys, ny jord, gjødsel. Dette er også tiden for å ta stiklinger, men det skal jeg skrive om i et annet innlegg.

Georginer og skaugumbegonia: Knollene tas opp fra jorda. Klipp bort det grønne og rist jorda av knollene, vær forsiktig slik at knollene ikke skades. Pakk knollene løst inn i avispapir og oppbevar de mørkt og kjølig, men frostfritt, frem til våren, da pakkes de frem og knollene settes ned i potte med jord. Plasser pottene lyst og hold jorden fuktig. Det bruker ikke ta lang tid før knollene begynner å spire.

Knoller klar for å pakkes i avispapir for overvintring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s