Lammerull

Rull laget av slagsiden fra lam eller sau blir ved litt bearbeiding til deilig pålegg. Og lager man flere når man først er i sving har man rull til både jul og påske.

Herlig med hjemmelaget rull på skiva😊

Se video av fremgangsmåte her

Ingredienser:

1 slagside av lam (eller sau)

Ca. 5-600 g lammekjøtt

1/2 stor løk

1 ts salt

1 ts pepper

1 ts rosmarin

1 ts timian

1 ts saltpeter (kan sløyfes)

Til salting og koking av rullen:

2 gulrøtter

1/2 stor løk

6 ss finsalt

Fremgangsmåte:

Skjær bort eventuelle bein på slagsiden (de kan kokes sammen med rullen, for å få god kraft som kan brukes til drikke, i sauser, og i supper).

Rens og skjær løken i små biter. Skjær kjøttet i strimler. Legg kjøtt og løk på 2/3 av slagsiden, skinnet på slagsiden skal vende ned. Dryss krydder, sukker og salt over. Rull sammen slagsiden og sy den sammen. Surr husholdningstråd noen runder rundt rullen, dette for at rullen skal holde formen og ikke sprekke under koking.

Ha den ferdig sydde rullen i en brødpose og dryss over 5-6 ss finsalt. Rist litt rundt slik at saltet dekker mest mulig av rullen. Lukk posen og legg rullen i kjøleskap 2-3 dager, akt etter størrelsen på rullen. Dersom man lager rullen i god tid før den skal brukes legges den nå i fryseren, og så tar man den opp dagen før den skal kokes. Tines i kjøleskap.

Kok opp vann og ha i et par spiseskjeer salt, en par rensede gulrøttee, en halv løk, og eventuelt beina som ble skjært bort fra slagsiden. Rullen skal nå kokes i cirka 1-1 1/2 time (alt etter størrelsen) men ikke la vannet fosskoke.

Når rullen er kokt tas den opp av vannet og legges i rullpresse til den er avkjølt.

TIPS:

Har man ikke rullpresse kan man presse rullen på annet vis. Man kan stable noe tungt oppå (bøker, murstein, eller annet man har). Man kan også legge rullen mellom to planker og bruke skrutvinger.

Lammerull har noen dagers holdbarhet i kjøleskap. Den kan også fryses.

Lykke til, og vel bekomme!😊

Se video her på fremgangsmåte for å lage rull

2 kommentarer Legg til din

 1. Roald Moland sier:

  Ser artig ut og er vel beskrevet.
  Savner jeg gelatinpulver i oppskrifta??😯😯

  Liker

  1. Hei Roald. Jeg bruker ikke gelatin i rullen. Presser den godt etter koking og da henger den flott sammen. Men dersom man ønsker bruke geltinplater, ekler pulver, er det bare å ha i, sammen med løk, kydder og kjøtt. Lykke til med årets rullaging!😊

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s