Rabarbra

Rabarbra i hagen burde alle ha dersom de har plass til denne store staselige planten.

En av mine rabarbraplanter i full vekst. Regner med jeg kan høste mange skudd fra denne i sommer😍

Jeg har opptil flere stykker rabarbraplanter, og tre av de sto her på eiendommen fra før, og er nok veldig gamle. De gamle plantene har alltid stått veldig tørt i skrinn sandjord, og det har aldri blitt noen størrelse på de, derfor flytta jeg de i fjor. Jeg gav de ny vokseplass på den fuktigste plassen i kjøkkenhagen, og i god muldrik jord. I tillegg fikk plantene et trillebårlass med kompostert hønsemøkk. Og det har gitt resultater, i år er plantene stor og frodig, og allerede tidlig på forsommeren kunne jeg høste fra de.

Rabarbra krever en litt fuktig vokseplass, men ikke slik at de står i vann hele tiden. Er det tørt der de vokser må de vannes med jevne mellomrom, ellers blir veksten dårlig, og rabarbrastengene blir «slapp». Man ser rett og slett at rabarbraen er uten energi.

Det finnes minst 50 ulike arter rabarbra, og over 1000 forskjellige sorter. Jeg vet ikke hvilke sorter rabarbra jeg har, men tre av plantene er rødrabarbra. Rødrabarbraen regnes for å være den som inneholder minst oksalsyre.

Rabarbra er en grønnsak, og den har sin opprinnelse fra Asia. I Kina ble rabarbra dyrket allerede 2700 år f.kr., da for røttenes skyld, til medisinsk bruk.

Rabarbra har et høyt innhold av C-vitaminer, lite kalorier og mye kostfiber. Men mye oksalsyre, noe som kan hemme kalsium i kroppen. Melk og fløte bidrar til å nøytralisere syra, og det er vel ikke uten grunn at det er fast tilbehør til rabarbrakompotten.

Unge stilker av rabarbra inneholder minst oksalsyre, så det er bare å spise etter hvert som de blir stor nok for innhøsting. Rabarbra kan høstes gjennom hele sommeren, planten fortsetter å komme med nye skudd, så fremst man fjerner blomsterstilken når den kommer.

Jeg anbefaler at rabarbraen blir gjødslet jevnlig. Selv bruker jeg gjødsle med neslevann en gang i uka, og hønsepellets et par ganger gjennom sommeren.

Når jeg høster rabarbra vrir jeg stengelen, og deretter drar jeg den av. Den skal ikke skjæres av. Bladene er giftig og de skjærer jeg av og legger rundt rabarbraplantene, for å holde ugress og skadedyr unna.

Jeg legger rabarbrabladene rundt planten, det gir ny næring til jorda, holder ugress borte, og skadedyr liker ikke bladene. Bladene kan også legges rundt andre planter.

Man skal ikke høste rabarbra av nye årsplanter. De må vi gi en sommer og vinter, slik at de får etablert rota.

Jeg har formert mine rabarbraplanter ved rotdeling. Man kan også frøså rabarbra, men dette har jeg aldri prøvd selv.

Rabarbrastengene har lang holdbarhet dersom de oppbevares kjølig. Rabarbra kan også fryses, da har man rabarbra tilgjengelig hele året.

Latin: Rheum rhababarum

Her skal det kokes rabarbrasyltetøy😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s