Så gulrot i melkekartonger

I år har jeg gjort som mor brukte gjøre, jeg har sådd gulrot i melkekartonger.

Gulrothøsten var dårlig i fjor, sannsynligvis mest på grunn av den dårlige sommeren vi hadde, hvor juni var kald og veksten på friland kom seint i gang. Men i år har jeg sådd inne, og i melkekartonger slik mor brukte gjøre. Forhåpentligvis vil plantene være stor og kommet godt i gang med veksten når de settes ut, og dermed klare et eventuelt dårlig sommerklima såpass bra at det uansett blir godt med avling.

Jeg sådde de første frøene av sommergulrot for en måned siden, og de sto i drivhuset med kun vekstlys de første fjorten dagene. Temperaturen lå da på rundt 7 grader på dagtid, og bed mot 0 grader på natt.

Deretter måtte jeg ha på tilleggsvarme på grunn av nattetemperaturer ned mot 20 minus. Jeg bruker en vifteovn med termostat, i tillegg til vekstlyset som avgir 500w. På dagtid når sola varmer er det rundt 30 grader i drivhuset (ovn går selvfølgelig ikke da), og på natt ligger temperaturen på rundt 15-20, alt etter hvor kaldt det er ute.

Jeg har holdt jorden over frøene fuktig ved å legge på snø, helt frem til de første gulrotspirene viste seg, for noen dager siden.

Fordelen med å gro gulrot i melkepakker er at man kan så tidligere, uten å forstyrre røttene ved prikling/omplanting. Gulrøttene får vokse uforstyrret, og man prikler ved å ta opp gulrøtter når de begynner å bli spiseklar.

Skjær til melkepakkene ved å ta bort toppen, og lag hull i hjørnene i bunnen. Fyll opp med jord. Jeg brukte plantejord i bunnen, og såjord på toppen. Trykk tik jirden og vann godt. Så 12-15 frø i en 1,7 liters kartong, dekk til med et lite lag jord som dyttes til.

Skjær vekk toppen av melkekartongen, og lag hull i hjørnene på bunnen.

Hold jorden fuktig, og så er det bare å vente til det begynner å spire🍃

Når temperaturen tilsier det kan kartongene med gulrøtter graves ned på friland. Ser det ut som det kan bli trangt i pakken bør man prikle ut flere gulrøtter, eller snitte pakken slik at røttene får vokse mer fritt.

Gulrøtter i fargeblanding, disse har jeg sådd i år også..

Video om sådd av gulrot

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s